Paradajky pochádzajú z Južnej a Strednej Ameriky. Pôvodné verzie boli malé ako čerešne a skôr žlté než červené. Mylne sa považovali za jedovaté hlavne v Európe. Jasné lesklé ovocie pôsobilo príliš podozrivo.

rajčátka

Vďaka španielskym prieskumníkom sa paradajky dostali do Európy v roku 1500, kde sa nazývali pomodoro, čo je v preklade „zlaté jablko“. S najväčšou pravdepodobnosťou boli žlté a nie červené ako dnes. Pietro Andrea Mattioli bol doktor a prírodovedec, ktorý v roku 1544 odporúčal ochucovanie paradajok soľou, korením a olejom. To viedlo k pridaniu paradajok do talianskej kuchyne v 18. storočí, čo dalo súčasnú podobu pizze.

Pýtate sa, čo je na rajčinách také skvelé www.famoussas.sk/paradajky-liecivy-zazrak/ ? Obsahujú lykopén, čo je karotenoidový pigment, ktorý dodáva sýtu farbu ovociu a zelenine, najmä paradajkám. V jednej štúdii o zdravých mužoch a ženách sa ukázalo, že lykopén z oranžovo sfarbených paradajok sa lepšie vstrebáva ako lykopén z červených paradajok. Výskum poukazuje na dôležité spojenie medzi lykopénom, jeho antioxidačnými vlastnosťami a zdravím kostí a srdca.

Čerstvé paradajky a extrakty z nich pomáhajú znížiť celkový cholesterol, LDL cholesterol a triglyceridy. V dôsledku toho môžu rajčiny pomôcť odvrátiť choroby súvisiace s vekom, ako je ateroskleróza a cukrovka. Dôležité živiny, ako napríklad niacín, folát a vitamín B6, sa spájajú so znížením rizika vzniku srdcových chorôb.

Početné štúdie dospeli k záveru, že čím viac rajčiakov zjete, tým nižšie sú riziká niektorých druhov rakoviny, najmä rakoviny pľúc, žalúdka a prostaty. Majú vysoký obsah dôležitých antioxidantov, ako je vitamín C a vitamín A. Tieto vitamíny pracujú na odbúravaní poškodenia DNA voľnými radikálmi.

rajčata

Bolo zistené, že už jeden pohár rajčiakovej šťavy denne môže znížiť hladinu TNF-alfa o 34 percent. TNF-alfa spôsobuje zápal. Vysoké hladiny sa zistili u jedincov s chronickými degeneratívnymi ochoreniami, ako sú srdcové choroby, rakovina, osteoporóza a Alzheimerova choroba. Urobte niečo pre svoje zdravie. Rajčiny sú predsa také lahodné.

3.7
03