Medzi tri základné rastliny orientálnej medicíny patrí:

  •  Zázvor- ďumbier- rastlina už aj u nás majúca mnoho priaznivcov. Je známy ako jeden z najlepších liekov na nevoľnosť a je tiež pravdepodobne najstaršou rastlinnou liečivou zložkou na svete. V Číne je táto rastlina predlžujúca život rovnako populárna v oblasti varenia a ľudovej medicíny. Okrem látok, ktoré normalizujú trávenie, zázvor vraj  obsahuje látku, ktorá spomaľuje rast a syntézu rakovinových buniek. Koreň má protizápalový účinok, pomáha znižovať príznaky bolesti, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, zabraňuje vzniku migrény. Výborný je nastrúhaný do čaju- vtedy pôsobí proti prechladnutiu. Zmiešaný s medom a škoricou vytvára tzv. zlatý med –fantastický ako chrípková prevencia pre Vás aj pre Vaše detičky. Niekto ho pridáva aj do omáčok. Vyskúšajte , určite to bude zdravé . A že je mierne štipľavý nevadí- hlavne, že lieči.

 česnek

  • Borovica- vraví sa, že Číňania  objavili terapeutický účinok čajov s borovicovými ihličím a kôrou, s použitím antimikrobiálnych vlastností živice a kŕmením borovicovými orechmi. Od tej doby sa borovica stala symbolom dlhovekosti v čínskej kultúre. U nás si ešte nenašla svoje zaslúžené miesto . Keď pôjdete do lesa , nezabudnite teda bohyňu čínskej dlhovekosti- na borovicu. Vynikajúce účinky má vraj aj peľ z borovicových šišiek.

 cibule

  • Cesnak- o jeho výborných účinkoch na organizmus nepochybuje nikto. Pravda ale je, že nie každý ho má rád pre jeho intenzívny zápach aj niekoľko dní po použití. Vraj na to pomáha prežúvanie čerstvej petržlenovej vňate. Isté ale je, že cesnak bráni rozvoju arterosklerózy, zníženie pravdepodobnosť tvorby trombózy, znižuje hladinu cholesterolu, stimuluje aktivitu hypofýzy a normalizuje hladinu cukru v krvi. Ako antibakteriálne činidlo je rastlina účinná proti  všetkým menším infekciám. V každej domácnosti nech má svoje miesto. Vážme si cesnak pestovaný u nás nie modifikovaný a privážaný do našich obchodov. Poctivý cesnak našich babičiek- účinný liek hádam na všetko !Či už surový, alebo vo forme cesnakového extraktu získaného z liehu a nasekaného cesnaku, alebo cesnakového oleja vytvoreného „luhovaním“ cesnaku v olivovom oleji.